23/09/2015

Amb la tardor, per què canvien les fulles de color?

Què és la tardor?

Enguany la tardor comença el dimecres 23 de setembre a les 10h i 21 minuts. En aquest instant és just quan la terra travessa just pel punt de l’òrbita situat a l’equador celeste a partir del qual el Sol començarà el seu moviment (aparent) cap a l’hemisferi Sud, on allà començarà la primavera.

També s’anomena equinocci ja que la durada del dia i de la nit són pràcticament idèntiques.

 

Perquè les fulles dels arbres canvien de color a la tardor?

Els arbres tenen un aparell sensorial molt desenvolupat, a part dels cinc sentits que disposen els humans, en tenen molts més, disposen de compta hores d’insolació, de compta hores d’acumulació de fred, entre moltes altres sensibilitats.

Amb la reducció de les hores de llum que es produeix a la tardor, quan els rajos solars incideixen de forma més obliqua sobre la terra, provoca una reacció provocant una disminució de producció de la clorofil·la, que és el pigment que fa que les fulles tinguin color verd. L’arbre es prepara per no quedar glaçat a l’hivern, per això purgarà totes les fulles fins aturar la circulació de saba.

Les fulles també són grans productores d’altres pigments, com són els carotens i els antocians, cada espècie té el seu percentatge i aquests queden amagats sota la clorofil·la els mesos de major insolació.

Si l’espècie és gran productora de pigments del tipus carotenoides, al desaparèixer la clorofil·la prendran unes tonalitats ataronjades o grogues, si el que predominen són els antocians prendran un color més bordeus, fins i tot negre.

Aquest regal de colors és just fins que la suberina, substància encarregada de que caigui la fulla, s’acumuli al pecíol, o la base de la fulla.

Tots aquests pigments que produeixen les plantes tenen altres propietats antioxidants, que podem aprofitar per preparar ungüents anti-radicals lliures.

Ben aviat la ciutat es vestirà de tonalitats ben diferents.

 

Figueres rep la distinció amb 4 flors d’honor

El passat dia 16 de setembre el jurat del certamen de Viles Florides, en el qual hi participen fins a 86 municipis a tot Catalunya, va guardonar, amb quatre flors d’honor, la ciutat de Figueres  pel treball dut a terme durant la campanya del 2015 fins a maig de 2016. Val a dir que estem […]

Neteja especial amb sabó a la Rambla de Figueres

Un any més després d’haver acabat les Fires i Festes de la Santa Creu la ciutat torna a recuperar la normalitat i la Rambla que ha estat escenari de multitud d’actes al llarg d’aquests passats dies necessita d’un manteniment i posada a punt especial. Per aquest motiu des de Ecoserveis a més de la neteja […]

La Mostra Floral de l’any 2016 a la Casa Nouvilas

Aquests dies de Fires i festes hem pogut gaudir de la visita d’una de les cases emblemàtiques de la ciutat, la casa Nouvilas, que ha acollit la Mostra d’art floral d’enguany i la 66ena edició del concurs de roses per a aficionats. Hem pogut tenir l’honor de decorar dues de les terrasses situades a banda […]

Festa de l’arbre 2016 al Parc Bosc de Figueres

La festa de l’arbre és una jornada lúdica i d’aprenentatge adreçada, principalment als escolars Figueres. Des del departament de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Figueres, conjuntament amb l’empresa del manteniment de les zones verdes de Figueres, Fisersa Ecoserveis, dediquem un matí a que els alumnes de 3r i/o 4t curs de primària de les […]

Llegeix totes les notícies
FIGUERES ECOSERVEIS c/ Italia s/n - 17600 Figueres · Tel. 972 67 35 53 / 972 51 04 40 · ecoserveis@fisersa.es
Design by: iglésiesassociats